Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Professor: Motion kan blive en del af fremtidens MS-behandling

Barbara Giesser

Det er ikke umuligt, vi i fremtiden kan påvise, at fysisk aktivitet har sygdomsmodificerende effekt, siger professor Barbara Giesser, UCLA.

Om det er en gåtur med hunden eller en stille og rolig tur på cyklen: selv den mindste fysiske aktivitet gavner patienter med multipel sclerose, og alle læger, der beskæftiger sig med at behandle MS-patienter bør huske, at tale om den gode effekt af bevægelse med patienterne.

I fremtiden er det muligt, at vi vil finde bevis for, at fysisk aktivitet har sygdomsmodificerende effekt, og at man vil kunne skræddersy motionsprogrammer til den enkelte patient baseret på viden om, hvilken type aktivitet, der bedst gavner ved hver enkelt MS-relaterede lidelse, siger professor i neurologi og leder af Multipel Sclerosis Program ved David Geffen School of Medicine ved University of California Los Angeles (UCLA) over telefonen fra de amerikanske neurologers årlige kongres AAN 2017 i Boston dagen før, hun skal holde tre kvarters inspirationsoplæg om betydningen af kost og motion for patienter med multipel sclerose.

Barbara Giesser vil fremlægge den mest interessante eksisterende viden om motion og sclerose, og budskabet er, at fysisk aktivitet kan forbedre MS-symptomer og have en positiv virkning på komorbiditet som forhøjet blodtryk, diabetes og overvægt, der ellers kan have en skadelig indvirkning på MS. Og så er der en endnu kun meget svagt underbygget mulighed for, at fysisk aktivitet kan have en sygdomsmodificerende effekt.

”Det er et stort ’måske’, men muligheden er der,” siger Barbara Giesser.

”Vi har en smule data fra dyreforsøg, og lidt fra forsøg med mennesker, der antyder, at fysisk aktivitet kan styrke nervesystemet og understøtte anti-inflammatorisk aktivitet. Og hvad gør sygdomsmodificerende behandlinger? De reducerer attakker og inflammation, og det er muligt, vi på et tidspunkt bliver i stand til at påvise, at fysisk aktivitet har den effekt, og det er da ret cool,” siger Barbara Giesser.

Foreløbig er der en vis evidens for en anden teori, nemlig at motion kan forbedre kognitionen hos patienter med sclerose. Det er ifølge Barbara Giesser interessant, fordi op mod halvdelen af alle MS-patienter oplever, at deres kognition svækkes af sygdommen, og der findes endnu ikke nogen farmakologisk behandling for det.

”Der findes nogle virkelig interessante data, som antyder, at fysisk aktivitet muligvis forbedrer kognitionen hos personer med MS. Igen er der tale om meget begrænset data, men til gengæld findes der megen litteratur om, hvordan motion forbedrer kognitionen hos ældre og personer med alzheimers, så det er bestemt også en mulighed ved MS. Vi har endnu ikke en måde at påvirke kognitionen, så hvis det viser sig, at fysisk aktivitet kan have en positiv effekt, vil det være stort,” siger Barbara Giesser.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget