Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

Studie undersøger effekt af Mavenclad ved fremskreden MS

ECTRIMS: I studiet ChariotMS, vil forskere fra England og Skotland nu afprøve effekten af det sygdomsmodficerende lægemiddel Mavenclad (cladribin) hos MS patienter med stærkt nedsat funktion.

Hvis studiet bliver en succes, vil det ændre landskabet for behandling af MS og åbne en platform for tilføjelsesbehandlinger inden for MS, mener forskerne.

De sygdomsmodificerende behandlinger har ændret håndteringen af attakvis MS, men behandling af patienter med så fremskreden sygdom, at de er helt eller delvist afhængige af en kørestol er fortsat kontroversielt. Forskere fra The Royal London Hospital, Barts Health NHS Trust, Queen Mary University London, 3University College London, The University of Edinburgh, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust og University of Plymouth mener imidlertid, at der er evidens, som tyder på, at det også er muligt at bremse eller ligefrem standse sygdomsforværring på dette stadie af sygdommen. Patologisk og anekdotisk klinisk data støtter en hypotese om, at inflammatorisk aktivitet også er den drivende kraft i den fysiske forværring ved stærk fremskreden MS, og at effektiv immunterapi måske kan standse forværringen, skriver forskerne i begrundelsen for studiet. 

Konkret vil de undersøge, om behandling med cladribintabletter over 24 måneder vil have effekt på håndfunktionen hos patienter med fremskreden MS defineret som patienter med en EDSS-score på 6.5-8.5. Det primære mål vil være hastighed ved 9-hole-peg-testen.

Derudover vil forskerne som sekundære mål undersøge, om patienter i de sene stadier af sygdommen har effekt af behandling med Mavenclad sammenlignet med placebo i forhold til biomarkører for inflammation og neurodegeneration, svind i hjernevolumen og rygmarven, T2-læsioner, hypo-intense læsioner på T1 vægtede scanninger, livskvalitet og om behandling med Mavenclad (cladribin) er kosteffektiv hos patienter med fremskreden MS.

Der bliver tale om et randomiseret, dobbeltblindet, blacebokontrolleret fase II-studie, hvor forskerne planlægger at rekruttere 200 patienter i de britiske MS-klinikker. (Poster P0197)

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget