Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 

ADEM påvirker ikke børns karakterer, men søvn og humør

ECTRIMS: Børn, der har haft akut dissemineret encephalomyelit (ADEM), har øget tendens til søvnproblemer og muligvis også depression, men præsterer tilsyneladende ikke ringere i skolen.

Det konkluderer en ny dansk undersøgelse, der torsdag bliver præsenteret (Abstrakt 251) på ECTRIMS i Stockholm af Magnus Spangsberg Boesen, der er læge og Phd-studerende på Rigshospitalet.

ADEM er en autoimmun inflammatorisk sygdom i centralnervesystemet, som ifølge www.sundhed.dk skyldes infektion, vaccination eller en række forskellige vira og er karakteriseret af udbredt demyelinisering i hjerne og rygmarv, hvilket kan forårsage kognitiv svækkelse hos børn.

Imidlertid er de langvarige konsekvenser for skolepræstation og psykiatrisk sygelighed ikke ganske afklaret.

Forskerne identificerede derfor alle børn med ADEM i Danmark fra 2008-2015 ved hjælp af diagnostiske hospitalskoder for demyeliniserende syndromer. De gennemgik alle medicinske poster for at validere ADEM inklusive blindet MRI-gennemgang.

Reference var alle børn under 18 år eller tilfældig stikprøver af ​​køn og aldersmatchede referencebørn. Resultaterne var fra landsdækkende befolkningsbaserede registre om hjælp til særlige behov, gennemsnit af karakterer, højest gennemførte uddannelse, psykiatriske hospitaldiagnoser, psykiatriske konsultationer uden for hospitalet eller psykofarmakologiske medicinske recepter.

52 børn havde ADEM og var i gennemsnit 5,5 år ved sygdomsudbrud og 13,4 år ved opfølgningen. Gennemsnitskarakteren i folkeskolen var ens hos børn med ADEM og referencebørn; børn med ADEM havde dog øget psykiatrisk sygelighed (HR = 2,4; 95 procent konfidensinterval = 1,2‒5,1; p = 0,02), primært på grund af øget receptudskrivelse af medicin mod søvnproblemer og depression.

Alt i alt anbefaler forskerne derfor at læger bør overveje problemer med søvn og humør ved opfølgningen.

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget