Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
| | | | |
 


Giovannoni: NICE’s antagelser stemmer ikke med den kliniske praksis

Det engelske prioriteringsinstitut NICE tager fejl på to væsentlige punkter i et udkast til en anbefaling imod brug af Mayzent (siponimod) som standardbehandling til patienter med aktiv sekundær progressiv MS (SPMS), som instituttet i øjeblikket har i høring.

Det mener professor i neurologi ved Barts and the London School of Medicine and Dentistry Gavin Giovannini, som er faret i blækhuset for at mobilisere MS-lægerne til at reagere.

For det første antager NICE, at de fleste SPMS-patienter med aktiv sygdom ikke er i behandling, fordi der ikke findes en godkendt behandling til denne variant af MS, og det er helt forkert, skriver Giovannoni i sin blog Multiple Sclerosis Research Blog. 

“Det står klart, at nogle af NICE’s antagelser om MS-behandling ikke stemmer med virkeligheden, særligt den at de fleste SPMS-patienter ikke får behandling. Jeg vil mene, at den største gruppe af potentielle kandidater til siponimod findes blandt SPMS-patienter, hvor sygdommen stille og roligt udvikler sig, mens de er i behandling med en af de eksisterende behandlinger,” skriver han.

En vurdering han bygger på en undersøgelse fra 2014  blandt engelske MS-læger, som viste, at flertallet af læger var tilbageholdende med at diagnosticere patienter med SPMS, fordi der manglede behandling til SPMS. 

“De fleste MS-læger stopper ikke patienternes behandling, selv om sygdommen er i forværring, og det skyldes frygt for opblussen af den inflammatoriske sygdomsaktivitet,” skriver han.

Det andet punkt, hvor Gavin Giovannoni mener, at NICE er galt på den, er instituttets opdeling af MS i tre sygdomme. 

Attakvis, primær progressiv og sekundær progressiv MS er ikke tre varianter af MS, men forskellige stadier af samme sygdom, hvor den underliggende progression højst sandsynligt bør være det vigtigste behandlingsmål i alle stadier, mener han  - ligesom mange andre eksperter i øvrigt. For nylig fremførte han samme synspunkt, da han talte ved dette års DAREMUS-møde i København, få dage før landet blev lukket ned af coronaepidemien. 

https://mstidsskrift.dk/behandling/451-ms-eksperter-vil-onkologisere-ms-behandlingen.html

“Spørgsmålet om, hvorvidt hele patologien er drevet af fokal inflammation er endnu ikke besvaret, men på baggrund af tidlige studier af højeffektive behandlinger, virker det sandsynligt,” skriver han i sin blog, hvor han opfordrer MS-lægerne til at drøfte, hvordan svaret på NICE’s udkast til en anbefaling skal lyde. 

Anbefal denne artikel

Debat på Sundhedstinget